Programma Wervengebied Utrecht

Het behoud van de historische werven in Utrecht

Gabriëlle de Goede werkt als Assistent Omgevingsmanager voor de Gemeente Utrecht aan het Programma Wervengebied. De historische werven in Utrecht zijn de ziel van de stad, met zijn vele statige grachtenpanden en smalle straatjes. Om de werven voor de toekomst te behouden heeft de gemeenteraad in juli 2020 het Plan van Aanpak wervengebied vastgesteld. Het al bestaande project wal- en kluismuren plaatsten we in breder perspectief door een integrale aanpak voor het wervengebied, in samenspraak met eigenaren en beheerders. Er zijn diverse participatietrajecten waarin werkgroepen bestaande uit deze eigenaren of beheerders ruimte hebben voor inbreng en advies. Bijzonder is de Commissie van Wijzen, ingesteld om een onafhankelijk advies te geven.

Het weren van zwaar verkeer

De werfkelders zijn vaak particulier bezit en lopen onder de weg door, waar zwaar verkeer overheen reed. We maakten het weren van zwaar verkeer tot een van onze speerpunten, en op 2 maart 2021 ging een vrachtwagenverbod in. Op lange termijn zoeken we toekomstbestendige, slimme oplossingen die ook passen in de omgevingsvisie en het mobiliteitsplan. Een kaart uit 1913 laat vele kelders zien die we nu niet meer kennen. We inventariseren waar deze kelders liggen, zodat we de kelders ruim een eeuw later opnieuw in kaart kunnen brengen. Ook scannen we onder de straten om te kijken of er oude kelders aanwezig zijn.

De complexe juridische materie

Midden vorige eeuw waren alle werven particulier bezit en flink verwaarloosd. Toen heeft de gemeente de werven gekocht en er één geheel van gemaakt. Er zijn veel vragen over het eigendomsrecht en hoe daarmee om te gaan. Bijvoorbeeld: de gemeente is eigenaar van de buitenkant van een werfmuur, maar een bewoner van de binnenzijde. We ontrafelen deze complexe juridische materie en de werkgroepen en de Commissie van Wijzen geven ons hun zienswijze. We merken dat er veel onrust is bij bewoners in de omgeving over deze kwestie.

De werkzaamheden van Gabriëlle

“Ik werk samen met twee omgevingsmanagers, één op project-, en één op programmaniveau. Het participatietraject waarbij werkgroepen onderzoeken lezen en de gemeente van advies voorzien, danwel aangeven of vervolgonderzoek nodig is, maak ik van dichtbij mee. Ook het stakeholderstraject wordt opgepakt, we zetten de interne en externe stakeholders in een matrix en per stakeholder zetten we een benadering op. Ondertussen zijn er in het project wal- en kluismuren een aantal rakken in uitvoering geweest en wordt er vooruit gekeken door het opstellen van een planning voor het toekomstig onderhoud. Een terugblik met bewoners waar reeds onderhoud gepleegd is, geeft ons inzicht in de lessons learned.”

De uitkomsten van alle onderzoeken, het advies van de werkgroepen, het adviesrapport van de Commissie van Wijzen en de lessen die we leren tijdens uitvoering, vormen de basis voor het programmaplan met complete aanpak.

meer projecten:

Bronvermelding "Foto: Dura Vermeer/Jorrit Lousberg" bij publicatie verplicht.
De Ruijterkade - Amsterdam
Collega Sjors Ebbeling werkt als omgevingsmanager aan meerdere projecten voor Dura Vermeer. De Ruijterkade in Amsterdam is één...
1702026837194 (1)
De Houthaven - Amsterdam
Op vrijdag 1 december gaf Ronald Kleine (teammanager Projectmanagement Stedelijke Planning bij Sweco) het team van FitValue een...
Alle betrokkenen samen bij het ondertekenen van het convenant
Netuitbreiding Noord-Holland
Eva Blokker werkt sinds april 2022 als strategisch omgevingsmanager bij netbeheerder TenneT. Als netbeheerder van Nederland en...
Scroll naar boven

Deze website maakt gebruik van cookies voor functionaliteit en analyse.